Gandia es converteix en la capital del Valencià
![](https://www.gandia.es/atg/gestion/img/73bddc8d344a27bc94e1d6c0744d80432d022437f96d6b04f2af76d6f036ddc7.jpg)
La XIX edició dels Premis Ovidi va celebrar al Teatre Serrano de Gandia una emotiva gala de lliurament dels millors treballs de la música en valencià, dedicada al poeta Vicent Andrés Estellés amb presència de la filla d'Estellés (Carmina Andrés Lorente) i en record a les víctimes de la DANA que assolà bona part del territori valencià el passat 29 d’octubre de 2024.
Després d’un any rècord de produccions de música en valencià (s’han valorat 267 treballs), enguany han esdevingut uns premis molt repartits i tan sols Miquel Gil va aconseguir sumar més d’un guardó (Millor Disc de Folk i Millor Videoclip). Atlàntic va guanyar en la categoria de Millor Disc de Pop, Borja Penalba en Disc de Cançó, i Pep de la Tona en Mestissatge. La resta de guardonats van ser Andreu Valor, De Paper, El Trib Reial, Malifeta, Oller i Guerra, Palmer, Quinto, Sociologia Animal i Vaire.
Per la seua banda, Mara Aranda, que juntament amb Efrén López van ser els principals integrants i fundadors de l’Ham de Foc, va recollir el Premi a la Trajectòria Artística, mentre que Germà Alcayde el Premi al Suport a la Música en Valencià per la tasca al capdavant del portal musicaenvalencia.es.
Amb les víctimes de la DANA
Conduïda per l’actriu Marina Alegre, la gala dels XIX Premis Ovidi en un Teatre Serrano de Gandia ple de gom a gom, va tindre un record continuat per les víctimes de la DANA. Recordem que el COM va haver d’ajornar la cerimònia de lliurament de guardons per la tragèdia. Amb «El Cant dels Ocells» (Pau Casals) interpretat per Maria Pons s’hi va encendre la flama d’una emotiva vesprada-nit que va tindre en l’obra del poeta Vicent Andrés Estellés un excepcional fil conductor.
Marina Alegre va encetar la nit amb un fragment de l’obra teatral «Coral Romput» que ella mateixa va protagonitzar l’any passat, i va comptar amb diverses actuacions de la cantant de Vinaròs, Esther, que amb el seu grup ha musicat diversos poemes de l’autor de Burjassot. Un dels moments de la nit va estar el lliurament del Premi a la Millor Musicació d’Estellés, convocat enguany de manera extraordinària i al qual concorrien les 86 cançons que s’han fet de poemes d’Estellés només en l’últim any. El guardó el va entregar la filla del poeta, Carmina Andrés Lorente, a Andreu Valor per «Documentals».
La gala va comptar amb la presència de la primera tinenta d’alcaldia, Alícia Izquierdo, la regidora de Política lingüística, Esther Sapena, que dona suport econòmic als premis, a més de l’edil Liduvina Gil. També dels diputats al Congrés espanyol Àgueda Micó i Nahuel González i dels diputats a les Corts Valencianes, Verònica Ruiz i Francesc Roig.
En el seu parlament, Sapena va agrair el Col·lectiu Ovidi Montllor, no només per la confiança dipositada en Gandia, sinó per tot el seu treball en defensa de la música en la nostra llengua. «Una llengua permanentment amenaçada, més encara en l’actual conjuntura social i política, però a la qual li hem promés fidelitat. Gràcies a persones com vosaltres la nostra llengua perviu i perviurà, malgrat que s’entesten en fer-la desaparéixer, sobretot, darrerament, dels àmbits social i educatiu. La nostra llengua és única i és la millor llengua del món, senzillament, perquè és la nostra, perquè és la llengua dels nostres avantpassats, la llengua amb la que volem ser «un poble alegre i combatiu», que trobe algun dia, el seu lloc entre els pobles del món». En aquest sentit, va fer una crida per a respondre davant la mal anomenada llei de llibertat educativa del Consell i mostrar el ferm rebuig a la consulta a les famílies sobre la tria de la llengua. I, en cas de fer-se, a triar el valencià.
No hay comentarios:
Publicar un comentario